Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неустойка покупцю за постачання бракованої продукції: податкові наслідки

13 грудня 2019, 15:20
478
0
Реклама

ДПС роз'яснила, як оподатковувати виплату споживачу компенсації витрат у зв'язку з поверненням бракованої продукції в рамках виконання гарантійних зобов'язань.

За словами контролерів, виплата неустойки покупцю за невиконання або неналежне виконання договірних зобов'язань (поставка бракованої продукції) відповідно до п. 192.1 ПКУ не спричиняє підстав для коригування податкових зобов'язань з ПДВ у постачальника. Звісно, за умови, що продукція не повертається постачальнику.

Щоправда, у разі виявлення бракованої продукції, яка не може бути використана в госпдіяльності, платник податку зобов'язаний нарахувати компенсуючі ПДВ-зобов'язання, скласти і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну. Однак стосується це лише продукції, під час придбання якої був сформований податковий кредит.

У податково-прибутковому обліку положення ПКУ не передбачають проведення коригувань фінрезультату до оподаткування на суми витрат, пов'язаних із виплатою компенсації за претензіями на бракований товар (без урахування штрафних санкцій, пені і неустойки). Такі операції відображають за правилами бухобліку під час формування фінрезультату до оподаткування.

Якщо ж платник податку на прибуток нараховує штрафи, пені, неустойки, то на їх суми такий платник має збільшити фінансовий результат до оподаткування. Це стосується лише штрафів, пені, неустойки, які нараховують на користь:

- осіб, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб);

- платників податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 р. XX ПКУ.

Джерело: ІПК ДПСУ від 20.11.2019 р. № 1438/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Більше про "штрафне" коригування фінрезультату - в статті "Штрафи, пені, неустойки: різниця з податку на прибуток" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини