Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які сюрпризи приховує новий Порядок відмов у реєстрації ПН/РК

17 грудня 2019, 12:00
1180
0
Реклама

Із 14.12.2019 р. набрав чинності наказ Мінфіну "Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" від 12.12.2019 р. № 520.

Зокрема, цей наказ передбачає, що платник ПДВ, як і раніше, у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН має право подати копії "розблокувальних" документів для їх розгляду комісією регіонального рівня. Водночас наказ містить й перелік таких документів.

Письмові пояснення та копії "розблокувальних" документів платник ПДВ має право подати до контролюючого органу протягом 365 к. дн. Зробити він може це лише в електронній формі.

Як і раніше, рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН приймає комісія ДПС. Вона надсилає його платнику податку протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання "розблокувальних" документів.

Отже, механізм прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН не змінився. Єдине, що змінилося - його прописали в окремому нормативному документі. Раніше такий же алгоритм дій був прописаний у Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Нагадаємо: 10.12.2019 р. Шостий апеляційний адмінсуд м. Києва визнав неправомірним блокування податкових накладних/розрахунків коригування згідно з постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117. Постанова суду апеляційної інстанції набрала законної сили з дати її прийняття - з 10.12.2019 р. (ч. 1 ст. 325 КАСУ). Незважаючи на це, податківці на місцях і не припиняли блокувати податкові накладні.

Наказ Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520 опублікований у газеті "Урядовий кур'єр" від 14.12.2019 р. № 241.

На черзі ще залишилося затвердження нових порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Більше про блокування податкових накладних/розрахунків коригування читайте в статтях електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Блокування податкових накладних: загальна процедура";

- "Блокування податкових накладних: як подати таблицю даних платника ПДВ";

- "Блокування податкових накладних: як подати документи на розблокування";

- "Блокування податкових накладних: як оскаржити рішення податківців".

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу й оцініть весь обсяг і переваги надаваних послуг.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини