Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Помилково склали зведену ПН: що з податковим кредитом

18 грудня 2019, 12:40
487
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли платник ПДВ склав та зареєстрував в ЄРПН зведену податкову накладну на постачання товару, яке мало разовий характер. Потім він ще зареєстрував розрахунок коригування до цієї податкової накладної на виправлення помилки в номенклатурі товарів.

У цій ситуації зведена податкова накладна складена неправомірно. Адже операція з постачання товару покупцю протягом місяця мала разовий характер. Відповідно, розрахунок коригування до неї також вважається складеним із порушенням норм ПКУ. Тому обидва документи не можуть бути підставою для віднесення покупцем сум ПДВ, зазначених у них, до податкового кредиту.

У цьому випадку помилку слід виправляти наступним чином:

Крок 1. Скласти розрахунок коригування до неправомірно складеної зведеної податкової накладної. У такому розрахунку коригування слід вивести в нуль показники цієї податкової накладної (усі числові показники зазначити зі знаком "-"). Такий розрахунок коригування потрібно зареєструвати в ЄРПН покупцю товарів, на якого складена помилкова податкова накладна, з дотриманням визначених ПКУ термінів реєстрації.

Крок 2. Скласти на дату настання "першої події" виникнення податкових зобов'язань (у даній ситуації - дату отримання авансу) нову податкову накладну на усю суму операції та зареєструвати її в ЄРПН.

Після реєстрації постачальником в ЄРПН нової податкової накладної покупець має право на її підставі включити суми ПДВ до податкового кредиту. Причому слід враховувати термін, встановлений п. 198.6 ПКУ - 1095 днів з дати складання податкової накладної.

Джерело: ІПК ДПСУ від 13.12.2019 р. № 1883/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Більше про правила складання зведених податкових накладних читайте в статті "Зведені податкові накладні та розрахунки коригування до них: хто та коли складає, як заповнити й відкоригувати" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини