Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заміна постачальника електроенергії: які особливості коригування ПДВ

19 грудня 2019, 15:05
444
0
Реклама

Під час здійснення операції з постачання електричної енергії первісний постачальник зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ за касовим методом - на дату зарахування оплати за електроенергію. Причому первісний постачальник складає на покупця (споживача) податкову накладну і реєструє її в ЄРПН.

Потім попередньо зараховані від покупця (споживача) кошти первісний постачальник перераховує на рахунок нового постачальника. Згідно з п. 69 підрозділу 2 р. XX ПКУ у період з 01.01.2019 р. до 01.04.2019 р. на дату такого перерахування первісний постачальник зобов'язаний був відкоригувати попередньо нараховані податкові зобов'язання з ПДВ. Відповідно, покупець (споживач) має відкоригувати податковий кредит з ПДВ. Для цього первісний постачальник складає розрахунок коригування до податкової накладної, а покупець (споживач) реєструє його в ЄРПН.

Водночас новий постачальник на дату отримання від первісного постачальника коштів, попередньо зарахованих на його рахунок, за електричну енергію, зобов'язаний скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на покупця (споживача). Така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є для покупця (споживача) підставою на включення сум ПДВ до складу податкового кредиту.

Застосування норм п. 69 підрозділу 2 р. XX ПКУ, починаючи з 01.04.2019 р. чинним законодавством не передбачено. Тож коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту за такими операціями, починаючи з зазначеної дати, здійснюють у загальновстановленому порядку відповідно до п. 192.1 ПКУ.

Джерело: ІПК ГУ ДПС у Днiпропетровськiй області від 13.12.2019 р. № 1887/ІПК/04-36-04-01-16

Вріз

Загальні правила складання розрахунків коригування ми розглянули в статті "Розрахунок коригування до податкової накладної: правила складання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини