Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адмінштраф за відсутність автоцивілки збільшать вдвічі – ініціатива депутатів

26 грудня 2019, 11:13
1016
0
Реклама

Народні депутати від правлячої більшості зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 2651. Він стосується змін у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Чинний Закон щодо такого страхування діє з 2005 року.

Щодо процедур страхового врегулювання пропонується зменшити строки врегулювання з 90 днів на 60 днів та надати можливість страхувальнику повідомляти про страховий випадок за телефоном без обов'язкового дублювання цього письмово.

Зараз страхові суми за внутрішніми договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності встановлені у розмірі:

- за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю - 260 тис. грн. на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих;

- за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 130 тис. грн. на одного потерпілого, але не більше 500 тис. грн. на одну страхову подію.

Саме ці ліміти пропонує закріпити в Законі про автострахування законопроект № 2651 та залишити систему поступового підвищення страхових сум уповноваженим органом влади відповідно до рівня інфляції та індексу споживчих цін.

Також у законопроекті з'являється можливість оформлення договору страхування в електронному вигляді на додаток до паперової форми. Ключовою вимогою для укладення договору є його внесення до єдиної централізованої бази даних Моторного (транспортного) страхового бюро України. Окрім того, впровадження електронного полісу дасть можливість відповідним підрозділам Національної поліції перевіряти наявність чинного договору у водія шляхом запиту до такої бази даних.

А це важливо, адже законопроект № 2651 передбачає встановлення в КУпАП адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом особою, яка зобов'язана мати, але не має чинного на території України договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. За це буде штраф у розмірі 850 грн. А за невиконання власником транспортного засобу обов'язку застрахувати цивільно-правову відповідальність штраф становитиме 425 грн.

Зараз адмінвідповідальність у вигляді штрафу розміром 425 грн передбачена у разі керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка").

У разі його ухвалення цей закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування. У такому разі договори обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, що укладені до набрання чинності цим Законом, продовжать свою дію на умовах, що були чинними на день їх укладення.

Нагадаємо, що віднедавна діють нові бланки автоцивілки, а КМУ змінив правила отримання водійських прав та визначив документи, необхідні для міжнародних перевезень вантажів та пасажирів. Своєю чергою, МВС озвучило ціну відновлення посвідчення водія через смартфон.

Ну а ми інформували, що за перевезення дітей без автокрісла або іншого спецзасобу уже штрафують та чи штрафують водіїв за вимкнені денні ходові вогні в осінньо-зимовий період.

Відслідковувати зміни в законодавстві допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини