Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк уточнив, які розрахунково-касові операції звільнені від ПДВ

11 січня 2020, 12:50
963
0
Реклама

Національний банк уточнив перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування, які не є об'єктом оподаткування ПДВ. Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 28.12.2019 р. № 167. Нагадаємо, що Перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування, які відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Податкового кодексу України не є об'єктом оподаткування, був затверджений Постановою № 73.

Так, видачу довідок на вивезення з України іноземної валюти (чеків, платіжних карток), знятої з рахунків або купленої в уповноваженому банку, замінили на видачу касових документів, що підтверджують зняття фізособою готівкової валюти з власних рахунків для транскордонного переміщення валютних цінностей.

Новачком у Переліку стала видача документів, що підтверджують придбання фізичною особою банківських металів у банку для транскордонного переміщення валютних цінностей.

Своєю чергою, з Переліку виключили зворотний обмін фізичним особам-нерезидентам невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту.

Ще низку пунктів Переліку виклали у новій редакції.

Внесення змін до Переліку, як повідомляє сайт НБУ, дасть можливість користувачам правильно визначати операції з надання послуг з розрахунково-касового обслуговування, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, з метою ведення податкового обліку.

Нагадаємо, що податківці та НБУ озвучили свої позиції щодо використання рахунків ФОПів для власних потреб.

До речі, 19 січня буде введено в дію Закон № 122. Він уводить принципи захисту прав споживачів фінпослуг, упорядковує рекламу фінпослуг, передбачає відповідальність за порушення прав споживачів банківських послуг.

Зважайте, що для підприємців є уже надійний помічник, який може самостійно розрахувати і сплатити податки - бот-бухгалтер ReporTaх. Користуйтеся ним і розвивайте свій бізнес.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини