Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстратор недозакрив підприємницьку діяльність ФОПа – чи є шанс відбитися від ЄСВ

13 січня 2020, 16:10
1900
1
Реклама

Сайт Ради бізнес-омбудсмена розповідає неймовірну історію про недозакритий ФОП. Приводом стала скарга до Ради приватної підприємниці, якій органи влади не змогли повністю ліквідувати ФОП. Через це у неї виник борг перед податковою.

Як у недозакритого ФОПа виник борг "на рівному місці"

Підприємниця вирішила закрити свій ФОП - для цього вона звернулася до центру надання адмінпослуг. Держреєстраторка видала їй опис поданих документів та завірила, що ФОП буде ліквідовано. Проте, держреєстраторка припустилася помилки. Замість двох реєстраційних дій "рішення про припинення" і "припинення" вона виконала лише першу. ФОП залишився "недозакритим". А відповідно до законодавства, кожен ФОП, навіть неактивний, має платити щомісячно ЄСВ.

В результаті, коли через 9 місяців підприємниця (поштою від податкової) дізналася, що ФОП не ліквідували, заборгованість складала вже понад 6 тис. грн.

Стукіт в закриті двері: як влада "футболила" заявницю

Коли вона звернулася до податкової, там просто розвели руками та пояснили, що орієнтуються на дані держреєстра, у якому ФОП ще не закритий. Тому ЄСВ нараховувався і буде нараховуватися. Підприємниця приїхала до центру адмінпослуг, щоб завершити розпочатий процес ліквідації. Але держслужбовиця, яка припустилася помилки, на той час вже змінила професію. Її керівник взявся виправляти недопрацювання колеги. Але, замість того, щоб виконати реєстраційну дії датою подання документів, він провів її датою виявлення помилки.

У результаті податкова отримала повідомлення про ліквідацію та переконалася у своїй правоті - попередні 9 місяців ФОП існував, а ЄСВ нараховувся правильно. Відповідно, податкову вимогу направили у виконавчу службу, проти підприємниці розпочали виконавче провадження, нарахували виконавчий збір. Її банківські рахунки заблокували.

Екс-підприємниця принципово не бажала миритися з абсурдною ситуацією. Вона неодноразово писала в податкову, але їй відповідали, що "орієнтуються виключно на дані державного реєстру". Багато разів вона зверталася до відділу реєстрації з вимогою виправити помилку в реєстрі (поміняти дату на правильну) - та отримувала відповіді, які містили вибачення за завдані незручності і пояснення, що виправити дату технічно нереально. Намагалася скаржитися на дії реєстратора в Міністерство юстиції, але отримувала відписки про те, що її скарги не відповідають формальним критеріям (неправильно завірені копії, немає підтвердження відсутності діючих судових процесів).

Як Рада бізнес-омбудсмена виграла справу

До Ради бізнес-омбудсмена екс-підприємниця звернулася вже на досить пізньому етапі, коли відмови були отримані вже буквально від усіх, а надії на щасливий фінал залишалося мало. Але Рада вирішила спробувати допомогти. Ось що зробили відповідальний інспектор та команда РБО:

1) порадили скаржниці подати скаргу на бездіяльність суб'єкта державної реєстрації в територіальний орган юстиції, переконавшись, що скарга оформлена відповідно до всіх формальних критеріїв;

2) у ході розгляду скарги комісією інспектору Ради вдалося переконати членів комісії, що необхідно хоча б в мотивувальній частині висновку комісії констатувати неправомірність дій державного реєстратора, а також застосувати до нього санкцію;

3) "озброївшись" висновком комісії, у якому зафіксовали неправомірність дій державного реєстратора та помилковість дати закриття ФОПу, інспектор зі скаржницею вирушили до податкового органу, щоб переконати податківців відкоригувати дані про несплачений ЄСВ. За результатами проведеної комунікації, податковий орган вирішив звернутися в територіальне управління юстиції з офіційним запитом, де просив підтвердити версію скаржниці про реальну дату закриття ФОПу;

4) Раді залишилося зв'язатися з територіальним управлінням юстиції і переконатися, що на запит податкової нададуть своєчасну і змістовну відповідь;

5) на підставі отриманої відповіді податкова виправила в інтегрованої картці платника дані про нібито наявність у скаржниці боргу ЄСВ за 9 місяців. Це була вже майже перемога.

6) на прохання Ради, податковий орган повідомив державного виконавця про відкликання раніше надісланої вимоги про стягнення боргу. На підставі цього звернення виконавче провадження закрили, а арешт з рахунків скаржниці зняли, без стягнення з неї виконавчого збору і витрат на ведення виконавчого провадження.

У "сухому залишку" хоч в це спочатку майже ніхто не вірив, але справа була успішно вирішено. Адже без відмітки в Держреєстрі ФОП залишається "сплячим" і має далі платити державі. Водночас хочемо нагадати, що з цього приводу до Конституційного Суду надійшло конституційне подання Уповноваженого з прав людини. Тож обов'язковість сплати ЄСВ "сплячими" ФОПами можуть скасувати. До речі, нещодавно суд поставив крапку щодо сплати єдиного внеску ФОПам, які здійснюють незалежну профдіяльність.

Нагадаємо, що сьогодні для ФОП є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини