Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Декларування доходів фізосіб стартувало, нова форма конкурує зі старою

17 січня 2020, 09:45
4095
0
Реклама

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що з 1 січня 2020 року розпочато кампанію декларування, під час якої окремі категорії фізосіб зобов'язані подати річну декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов'язання з ПДФО і військового збору, та/або мають право подати декларацію для отримання податкової знижки.

Зауважимо, що відповідна декларація уже має нову форму, що запроваджена Наказом № 177.

Так, новою формою податкової декларації передбачено в окремому додатку ФЗ здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з ПДФО у зв'язку із використанням права на податкову знижку.

Тим, хто декларує право на отримання податкової знижки, введено окрему позначку у розділі "Категорія платника", у зв'язку з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації - по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Окрім того, введено окремий рядок 10.2 для відображення доходів за ЦПД, отриманих від фізосіб - єдинників четвертої групи.

Звертаємо увагу, що останній день подання декларації про майновий стан і доходи, отримані фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, за 2019 рік - 10 лютого 2020 року. А ось пересічні громадяни та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, будуть подавати декларацію за 2019 рік по 30 квітня 2020 року включно.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій (розрахунків) набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. А до того є чинними форми декларацій (розрахунків), визначення затверджені раніше. Тобто, оскільки оновлену форму податкової декларації оприлюднено 06.08.2019 р., то вперше складати оновлену декларацію необхідно буде за 2020 рік.

Утім не виключено, що податківці можуть вимагати чи рекомендувати подати декларацію за новою формою уже і за 2019 рік. Однозначно за новою формою декларації звітуватимуть у 2020 р. за квартал новостворені ФОПи чи ті, які переходять зі спрощеної системи на загальну.

З прикладами заповнення декларації можна ознайомитися за посиланням.

За повідомленням ГУ ДПС у Тернопільській області

Про оновлену форму декларації про майновий стан і доходи читайте в статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини