Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Силовики отримають розширену інформацію про банківські операції

4 лютого 2020, 17:10
2246
0
Реклама

Силові органи зможуть отримати на письмовий запит та без рішення суду доступ до інформації про операції за рахунками осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть, якщо їх рахунки відкриті в інших банках.

Такими чином НБУ виконав вимоги ст. 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" від 07.12.2000 р. № 2121-III. Для цього прийнято зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою Правління НБУ від 14.07.2006 р. № 267.

Нагадаємо, що інформацію про юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривають банки:

- органам прокуратури України, СБУ, Держбюро розслідувань, Нацполіції, НАБУ, АМКУ - на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юрособи або ФОП за конкретний проміжок часу;

- органам прокуратури України, Держбюро розслідувань, НАБУ у справах про виявлення необґрунтованих активів та збору доказів їх необґрунтованості в межах їх компетенції - на їх письмову вимогу щодо операцій за рахунками конкретної юрособи, ФОП або фізособи за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів;

- НАБУ в межах його компетенції, у тому числі у справах щодо виявлення необґрунтованих активів та збору доказів їх необґрунтованості, - на його письмову вимогу щодо рахунків, вкладів, правочинів, операцій за рахунками або без відкриття рахунків конкретної юрособи, ФОП або фізособи за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів.

Джерело: повідомлення НБУ.

Цікаво, що серед інформації, яка буде передаватися є відомості про IP-адресу платника (за наявності) та призначення платежу документа за операцією.

Корисною в роботі також є аналітична система перевірки та моніторингу контрагентів, яка реалізована у сервісі CONTR AGENT. Оформіть заявку на тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини