Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компенсацію фізособі судових витрат не оподатковують

7 лютого 2020, 10:40
547
0
Реклама

Судові витрати, відшкодовані фізособі за результатами розгляду судової справи, не включають до складу оподатковуваного доходу. Саме така позиція була висловлена Другим апеляційним адміністративним судом в постанові від 22.01.2020 р. у справі № 520/5925/19.

Обґрунтовуючи свою точку зору, суд завважив, що компенсація судових витрат за своєю правовою природою є обов`язковим відшкодуванням, передбаченим законом, і фактично є формою відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної особі неправомірними діями/бездіяльністю, рішеннями іншої сторони та вимушеними матеріальними втратами, які особа зазнала у зв`язку із зверненням за судовим захистом.

А відтак, на таку компенсацію поширює свою дію пп. "а" пп. 164.2.14 ПКУ, згідно з яким до оподатковуваного доходу платника податку включають, зокрема, дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовують на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю.

За результатами розгляду відповідної справи було визнано протиправною та скасовано ІПК ГУ ДФС у Харківській області від 06.06.2019 р. № 2571/Б/ІІІК/20-40-13-02-11.

Про цікаві судові рішення також можна почитати у матеріалі "Огляд практики Верховного Суду щодо податкових спорів. Листопад-2019" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся демо-доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини