Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнення і виселення – незаконні, тисяча пенсіонерам – у квітні

19 березня 2020, 09:20
18897
0
Реклама

Президент Володимир Зеленський назвав незаконним звільнення працівників під час карантину, запровадженого через коронавірус. На цьому він наголосив у зверненні 18 березня: "У нас є інформація, що на багатьох підприємствах керівники змушують працівників писати заяву на звільнення за власним бажанням. Це незаконно. Люди, ніхто не може змушувати вас піти за власним бажанням, якщо такого бажання у вас немає. Не бійтесь і не падайте духом. Якщо керівник чинить на вас тиск - одразу повідомляйте в поліцію.

Що стосується державних і комунальних підприємств. Була проведена розмова з керівниками, їх попередили про відповідальність за тиск на працівників. Якщо ситуація продовжиться - вони будуть покарані. Щодо приватних компаній. Я закликаю керівників не тільки не порушувати закон, а й перш за все залишатися людьми. Коронавірус мине. Криза також. Прибутки повернуться. А честь та повагу повернути не вдасться".

До речі, раніше Мінекономіки та Держпраці назвали головні права й обов'язки працівників під час карантину. А ми розповіли як оформити переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину.

Також Президент повідомив: "З 1 квітня 2020 року уряд буде готовий виплатити додаткову тисячу гривень тим, хто має пенсію менше п'яти тисяч гривень. А з 1 травня 2020 року буде проведено індексацію пенсій".

Президент додав: "Всім керівникам закладів професійно-технічної та вищої освіти вказано на неприпустимість примусового виселення студентів... Окремо хочу звернутися до працівників сфери освіти. Всім вам рекомендовано максимально перейти на дистанційну форму роботи. Середня заробітна плата за час карантину буде збережена й виплачена вам". Як відомо, раніше профспілки розповіли, яку зарплату отримають педагоги під час карантину. Характер таких виплат залежить від того, чи виконує педагог іншу роботу в дні відсутності занять.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Користуйтеся актуальною правовою картиною дня з усіма нововведеннями, використовуйте підбірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату. Спробуйте тестовий доступ до сервісів системи ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Також читайте про:

- мораторій на перевірки, зміни в оподаткуванні та лікарняні під час карантину;

- 10 правил карантину для людей і бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини