Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи штрафуватимуть за відсутність маски і шашлик в парку під час карантину

1 квітня 2020, 09:50
9118
0
Реклама

Відсутність медичної маски на вулиці або приготування шашликів у парку або деінде в дозволеному місці не є підставою для штрафу. Про це заявив речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко в ефірі Hromadske. Він завив, що це лише рекомендація держави - носити маски, але через відсутність масок у вільному доступі поліція може провести лише профілактичну бесіду. "Профілактичні бесіди - це один з головних інструментів дотримання вимог карантину, який безумовно використовують органи правопорядку", - сказав Шевченко. За шашлики, які з настанням гарної погоди почали готувати на вулиці українці, також поки не штрафуватимуть. "Поки ні, але не виключено, що в майбутньому може бути", - наголосив речник МВС.

З іншого боку, як ми вже повідомляли, до КпАП додано нову норму - ст.44-3. Вона передбачає накладення за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, приписів місцевої влади штрафу в розмірі від 17 тис. до 34 тис. грн (на посадовців - від 34 тис. до 170 тис. грн). Як свідчить практика, зараз органи Нацполіції штрафують на підставі цієї норми за самовільне залишення місця обсервації (карантину) людиною, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою, порушення розпоряджень місцевої влади щодо обмеження кількості людей у громадському транспорті, за несанкціоновану торгівлю, яка наражає людей на небезпеку, і т.п.

Варто додати, що далеко не всі посадовці налаштовані ліберально щодо відсутності захисних масок чи відпочинку на природі під час карантину. Так, міський голова столиці Віталій Кличко під час онлайн прес-конференції, зокрема, сказав: "Є свідомі кияни. А є чимало тих, до кого не дійшло! Я не прошу і не рекомендую! Подумайте, нарешті, головою! Коли вас закликають обмежити контакти і залишатися вдома, задля вашої ж безпеки, ви: компаніями вивалюєте на пікніки; ви влаштовуєте аншлаги на дитячих майданчиках; ви відмовляєтеся від обсервації, повернувшись літаками в умовах закритого повітряного простору! Ви смієтеся і не вірите! І чомусь думаєте, що пронесе... Подивіться на Італію! Де лікарі вирішують, кого рятувати, а кого ні… Подивіться й на інші країни, де гроби вивозять сотнями і спалюють без прощань і церемоній. Я говорю без перебільшень: якщо продовжаться ці шатання і тусовки, ці поїздки натовпами на "природу" - нас чекатиме велика катастрофа! З вини легковажних людей, що не дотримуються обмежень. Що нехтують своєю безпекою і безпекою людей, які поруч".

Кілька днів перед цим у столиці було запроваджено надзвичайне становище, потім ще посилені карантинні заходи, а згодом додатково ухвалено нові обмеження, зокрема - щодо підприємницької діяльності.

Під час іншої онлайн прес-конференції Віталій Кличко також відповів на запитання журналістів щодо санкцій стосовно тих, хто в умовах обмежувальних заходів влаштовує пікніки: "Я переконаний, якщо люди не розуміють слів і пояснень, не дотримуються правил - вони повинні за це платити! Поки на тих, хто влаштовує масові гулянки в парках та зонах відпочинку, має складати протоколи поліція. Зараз вже підключаються комунальні служби - працівники благоустрою, муніципальна охорона та інші служби. Вони складатимуть протоколи і виписуватимуть штрафи від 1 700 до 3 400 за порушення правил благоустрою тими, до кого не дійшло, що в місті запроваджені обмеження", - підкреслив Віталій Кличко.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини