Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон № 540 посилив відповідальність за порушення правил ціноутворення

3 квітня 2020, 09:25
2325
0
Реклама

Закон № 540, покликаний збільшити гарантії на час карантину та відновлення економіки, як ми і застерігали, містить не лише пільги та послаблення. Він ще й збільшив відповідальність у сфері ціноутворення.

Так, ст. 165-2 КпАП указаним законом була викладена в новій редакції. За порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, а також знижок, націнок, доплат до них, громадян (а отже - і фізосіб-підприємців) штрафуватимуть у розмірі 1700 грн, а посадовців - у розмірі 2550 грн. За аналогічне порушення, вчинене протягом року після накладення стягнення за цією статтею, стягнуть з громадян штраф у розмірі 2550 грн,а з посадових осіб - у розмірі 3400 грн.

Але якщо під час карантину ціна на товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню епідемій, пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), та/або товари, що мають істотну соціальну значущість, перелік яких визначений КМУ, перевищила більше ніж у 1,2 раза рівень ціни, визначений Кабміном на такий товар, то штрафуватимуть громадян у розмірі від 3400 до 4250 грн, а посадовців - у розмірі від 4250 до 5100 грн.

Але й це ще не все. Змін зазнав і Закон України "Про ціни і ціноутворення". У ньому уточнили розмір адміністративно-господарських санкцій, які застосовуються до до суб'єктів господарювання за:

- надання уповноваженим органам недостовірних відомостей (тепер штраф становить 17 тис. грн);

- невиконання приписів уповноважених органів або створення перешкод для виконання покладених на них функцій (тепер штраф становить 34 тис. грн).

Зверніть увагу також на наступні повідомлення:

- ПКУ і КЗпП переписали через карантин;

- мораторій під час карантину: усі можливі варіанти в одній інфографіці;

- старт системи автоматичного зіставлення обігу та залишків пального перенесли на 1 липня;

- орендна плата під час карантину - платити неможливо скасувати.

І в поточній діяльності, і в критичних ситуаціях більше інформації щодо ефективної практики бухгалтерського та податкового обліку можна почерпнути в професійному рішенні для бухгалтера - одному інструмент із безліччю можливостей для бухгалтера та аудитора. Спробуйте прямо зараз і отримуйте рішення на свої питання.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини