Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які права особи в разі притягнення до адмінвідповідальності за порушення правил карантину

12 квітня 2020, 12:00
3605
2
Реклама

Координаційний центр з надання правової допомоги розповів про підстави та особливості притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину. Нагадаємо, що ми інформували про найбільш поширені випадки штрафування за порушення правил карантину в своїй інфографіці.

Хто має право складати протоколи про адміністративні правопорушення?

У КУпАП встановлено перелік суб'єктів, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення за опрушення правил карантину:

- працівники органів внутрішніх справ (Національної поліції);

- працівники органів охорони здоров'я - у разі завідомо неправдивого виклику швидкої медичної допомоги;

- органи державної санітарно-епідеміологічної служби;

- посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, - виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад за порушення, вчинені у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради.

Яким є алгоритм складання протоколу?

Важливим є те, що протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, котра вчинила таке правопорушення. Оформляється він у двох примірниках, причому, один із них вручається особі, яка притягується до адміністративної відповідальності під розписку. Такий протокол підписується уповноваженою особою, яка його склала, і особою, яка притягується до адміністративної відповідальності. У разі, якщо наявні свідки, вони теж можуть підписати цей протокол.

Якщо особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, відмовляється підписати протокол, що тоді?

У разі, коли особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, відмовляється підписати протокол, у ньому робиться відповідний про це запис. Разом з тим, особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які долучаються до протоколу. Вона також може викласти причини своєї відмови від його підписання.

Ще одна важлива деталь: під час складання протоколу особі, яка притягується до адміністративної відповідальності, роз'яснюються її права і обов'язки. Про це робиться відмітка у протоколі.

Які права має особа, яка притягується до адміністративної відповідальності?

Особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, має право:

- знайомитися з матеріалами справи;

- давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання;

- при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи;

- виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження;

- оскаржити постанову по справі.

Хто прийматиме рішення про накладення такого штрафу?

Рішення прийматиме суд на підставі розгляду протоколу про адміністративне правопорушення. Справа про адміністративне правопорушення розглядається у присутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності. Однак, у разі наявної інформації про те, що така особа своєчасно сповіщена про місце і час розгляду справи, і за умови, що від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду, тоді ця справа може бути розглянута за відсутності цієї особи.

Читайте також:

- «Заборона паркування поширюється і на тротуар - суд»;

- «Закон № 540 посилив відповідальність за порушення правил ціноутворення»;

- «Чи штрафуватимуть за відсутність маски і шашлик в парку під час карантину»;

- «За самовільний підпал трави хочуть штрафувати до 25,5 тисяч грн».

Антикризові командні рішення в режимі карантину! ЛІГА:ЗАКОН презентувала LIGA360 - комплексне рішення для всіх фахівців компанії: бухгалтерів, юристів, кадровиків, піарників, яке об'єднує команду в єдиному просторі зі зручним функціоналом для управління ризиками. Отримайте безкоштовний доступ до LIGA360, якщо ви вже користуєтеся продуктами ЛІГА:ЗАКОН або обирайте ідеальне рішення персонально для вашої компанії.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини