Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Публічні закупівлі проводять по-новому із 19 квітня

14 квітня 2020, 12:50
24366
0
Реклама

Починаючи із 19.04.2020 р. публічні закупівлі мають проводитись за новою редакцією Закону України "Про публічні закупівлі" від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі - Закон). Її уводить в дію Закон України від 19.09.2019 р. № 114-IX.

Враховуємо, що процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до 19.04.2020 р., завершують відповідно до порядку, що діяв раніше. Договори про закупівлю, укладені у порядку та на умовах, установлених до 19.04.2020 р., виконують в повному обсязі до закінчення строку, на який такі договори були укладені.

На це звертало увагу Мінекономіки у листі від 21.12.2019 р. № 3304-04/55553-06. В ньому ж міністерство навело новації:

- в оскарженні процедур закупівель;

- в підставах для відмови в участі у процедурі закупівлі;

- спрощених закупівель;

- торгів з обмеженою участю;

- аномально низьких цін тендерної пропозиції;

- можливості виправляти невідповідності в інформації та/або документах, поданих у складі тендерної пропозиції, протягом 24 годин;

- в критеріях оцінки.

На інформаційному ресурсі infobox.prozorro.org розвіяли міфи замовника навколо нової редакції Закону.

Міф 1. З 19 квітня 2020 року процедури закупівель може проводити тільки уповноважена особа (далі - УО), а тендерний комітет не матиме такого права.

Правда. Наразі передбачено можливість організації та проведення закупівель тендерним комітетом до 01.01.2022 р. А починаючи з 1 січня 2022 року організацією закупівель займатимуться лише УО. Але зверніть увагу: згідно зі ст. 11 нової редакції Закону, з 19 квітня 2020 року спрощені закупівлі має проводити УО

Міф 2. Якщо річна вартість предмета закупівлі до 50 тис. грн, то замовник повинен точно обрати спрощену закупівлю.

Правда. Замовник має право обирати спосіб, як закуповувати. При зазначеній сумі допорогової закупівлі окрім спрощеної закупівлі, може бути закупівля через Prozorro Market або ж публікація звіту про договір про закупівлю.

Якщо ж річна вартість предмета закупівлі від 50 тис. грн до суми, яка не перевищує пороги для закупівель - 200 тис. грн, то у замовника є можливість провести спрощену закупівлю або купити через Prozorro Market.

Міф 3. Звіт про укладений договір замовнику потрібно публікувати протягом одного дня з дня укладення договору.

Правда. Тепер звіт про укладений договір потрібно публікувати протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю.

Міф 4. При оскарженні закупівлі замовник не може купити товар.

Правда. Згідно з новим Законом, в разі затягування тендеру через оскарження проведення невеликої закупівлі можливе. Бо дійсно, під час оскарження закупівля затягується і це раніше призводило до того, що замовник залишався без товару в цей час. Тепер замовник може не залишатись без поставок при оскарженні і затягуванні закупівлі, а може здійснити невелику закупівлю, щоб покрити свої потреби на цей період.

Що ж зміниться в електронній системі закупівель Prozorro з 19 квітня? Про основні зміни розповів заступник генерального директора ДП “Прозорро”. Серед них:

- формування скарги на майданчику та розрахунок суми до сплати;

- з'явилась можливість оскарження скасування тендеру;

- розширено функціонал конфіденційних документів на всі конкурентні процедури;

- дано 24 години на виправлення помилок (постачальник може довантажити документи до пропозиції).

Також із 19 квітня будуть нові розміри штрафів за порушення у сфері публічних закупівель.

Відтепер у бізнесу з'явиться більше можливостей для боротьби з кризою навіть за умов віддаленої роботи. Нова екосистема хмарних продуктів LIGA360 об`єднує всі продукти ЛІГА:ЗАКОН у спільному середовищі для управління ризиками. Отримайте додаткові функції для ефективної роботи фахівців в режимі карантину та об'єднайте усю команду в єдиному просторі для прийняття антикризових рішень. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини