Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перерахували нерезиденту аванс за послуги: на яку дату брати курс НБУ для нарахування ПДВ

15 травня 2020, 10:15
310
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли підприємство-резидент перерахувало авансову оплату за послуги нерезидента. Причому платіжне доручення на перерахування валютних коштів нерезиденту передали в банк певною датою. Цією ж датою банк списав кошти з поточного рахунка підприємства на свій кореспондентський рахунок. Це підтверджує виписка банку. Утім, згідно з датою валютування, вказаною у цьому платіжному дорученні, банк фактично перерахував валютні кошти нерезиденту пізнішою датою.

За яким курсом НБУ (на яку дату) сплачений нерезиденту інвалютний аванс перераховувати в національну валюту для цілей оподаткування ПДВ?

Згідно з п. 187.8 ПКУ датою виникнення ПДВ-зобов'язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата "першої події", а саме:

- дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату послуг нерезидентом

або

- дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.

Отже, у зазначеному випадку датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ є дата списання коштів з банківського рахунка платника податку (резидента-отримувача) в оплату таких послуг, незалежно від фактичної дати отримання коштів нерезидентом.

Особливості оподаткування ПДВ послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, визначено у ст. 180 і ст. 208 ПКУ.

Для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання згідно із законодавством. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов'язань (п. 190.2 ПКУ).

Тобто, у цьому випадку відповідне перерахування здійснюється за курсом НБУ саме на дату списання коштів з рахунку платника ПДВ - отримувача послуг.

Джерело: ІПК ДПСУ від 29.04.2020 р. № 1749/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Як заповнити податкову накладну на послуги, отримані від нерезидента, ми розповідали в статті "Податкова накладна на послуги від нерезидента" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини