Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тепер підприємствам треба подавати держреєстратору і нотаріальну копію паспорту — Мін’юст

27 травня 2020, 14:05
9541
1
Реклама

Раніше створені підприємства матимуть три місяці для інформування про своїх кінцевих власників, починаючи від затвердження відповідного нормативного акта

Міністерство юстиції листом від 15.05.2020 р. № 372/К-12191/8.4.4 дало роз'яснення щодо застосування норм Закону про фінмоніторинг про надання державному реєстратору документів для встановлення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи (далі - КБВ).

Річ у тім, що Закон про фінмоніторинг відкоригував і ст. 17 Закону про держреєстрацію: новими нормами зобов'язано заявника для проведення певних реєстраційних дій надавати державному реєстратору документи для встановлення відомостей про КБВ, зокрема нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, що є КБВ, - для фізособи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізособи - резидента. У листі наголошено, що зараз діючими та оформленими за допомогою засобів Єдиного державного демографічного реєстру є паспорти громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм та такі, що не містять безконтактного електронного носія.

Отже, у випадку, якщо документом, що посвідчує особу КБВ, яка є фізособою - резидентом, є паспорт громадянина України у формі книжечки, то необхідно подавати його нотаріально засвідчену копію (сторінки, на яких зазначено реквізити документа та прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, якій його видано).

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Водночас у листі міністерства акцентують: юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності Законом про фінмоніторинг (28.04.2020 р.), подають державному реєстратору інформацію про КБВ та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. Але на сьогодні ще не прийнято відповідний нормативно-правовий акт. Тому, підкреслено у листі, наразі не обов'язково надавати державному реєстратору нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу КБВ, яка є фізособою - резидентом, якщо даний документ оформлений без застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру.

Простіше кажучи, поки не буде врегульовано подання такої інформації, надавати держреєстратору нотаріальну копію паспорта-книжечки КБВ-резидента не обов'язково. А от після затвердження форми для подання інформації держреєстратору уже без такої копії не можна буде обійтися тим, чий КБВ-резидент має паспорт книжечкою, а не ID-карткою.

Читайте також:

- "Новий фінмоніторинг вимагає по-новому подавати відомості про кінцевих власників підприємства";

- "Підприємства штрафують за неподання інформації про власника - Мін'юст визначив процедуру";

- "Як банки будуть повідомляти один одному про підозрілих клієнтів для блокування рахунків - НБУ";

- "Блокування банками операцій понад 5 тисяч і створення баз підозрілих клієнтів - позиція НБУ".

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини