Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наступного року прожитковий мінімум має досягнути рівня 40% середньомісячної заробітної плати — законопроект

8 липня 2020, 12:35
4000
0
Реклама

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув законопроект № 3515 щодо формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення, а також альтернативний до нього законопроект № 3515-1. Члени Комітету проголосували за включення обох законодавчих ініціатив до порядку денного сесії ВРУ та рекомендували парламенту прийняти за основу законопроект № 3515. Про це повідомляє сайт Комітету.

Очікується, що прийняття законопроекту № 3515 дозволить встановити прожитковий мінімум в Україні у такому розмірі, який реально зможе забезпечити задоволення основних потреб людини в сучасних соціально-економічних умовах. Так, передбачається, що прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року. Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40% у 2021 році та не менше 50% у 2031 році.

Нагадаємо, що прожитковий мінімум з 1 липня складає в загальному 2118 грн (2197 грн для працездатних осіб), тоді як мінімальна зарплата більша ніж удвічі за прожитковий мінімум (вона залишилася незмінною з початку року - 4723 грн).

Одна з авторів законопроекту № 3515 Галина Третьякова стверджує, що прожитковий мінімум в країні поступово сягне своєї реальної величини - орієнтовно 4686 гривень. За розрахунками Міністерства соціальної політики України фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах жовтня 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 3 729 грн (з урахуванням суми обов'язкових платежів - 4 276 грн), а для працездатних осіб - 3 862 грн (з урахуванням суми обов'язкових платежів - 4 797 грн).

Як відомо, днями на засіданні уряду озвучили етапи підвищення мінімальної заробітної плати. Перше підвищення очікують вже 1 вересня. Водночас, за даними Держстату, середня зарплата за травень більша за квітневу. Найвищі середні зарплати спостерігаються у Києві, найнижчі - на Буковині.

Для практичної повсякденної роботи бухгалтерів корисними будуть матеріали з модуля ситуацій ІПС ЛІГА:ЗАКОН:

- "Мінімальна заробітна плата";

- "Нарахування ЄСВ виходячи з розміру мінімальної заробітної плати";

- "Доплата до рівня мінімальної заробітної плати";

- "Підвищення мінімальної зарплати: штатний розпис, працівники, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною";

- "Сторнування та донарахування заробітної плати у формі № Д4 звіту з ЄСВ";

- "Оподаткування ПДФО путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, які надаються працівнику";

- "Фінансова відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю".

Для отримання доступу до документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини