Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС озвучила розміри штрафів для ФОП-єдинників за втрату Книги обліку

9 липня 2020, 17:30
8083
0
Реклама

Податківці повідомили про відповідальність ФОП за неналежне ведення обліку доходів та витрат

Підприємці з числа платників єдиного податку І - ІІІ груп повинні дбати про належну організацію ведення обліку своєї діяльності та зберігання підтверджуючих документів.

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів), зокрема, контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому для подання податкової звітності.

Відновити втрачені документи платник податків зобов'язаний протягом 90 календарних днів з дня надходження такого повідомлення.

У разі невідновлення документів або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником права на їх відновлення, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення звітності.

Також у разі втрати Книги обліку ФОП - платник єдиного податку повинен звернутися до органів внутрішніх справ для подання заяви про втрату Книги та отримати довідку про подання такої заяви.

Незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

До того ж, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат тягне за собою попередження або накладення адмінштрафу у розмірі від 51 до 136 грн.

Джерело: ро'зяснення ДПС із категорії 107.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків з усіх напрямків чинного податкового законодавства можна отримати в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Докладніше про "Підтвердні документи у підприємця на спрощеній системі" можна дізнатися з модуля Ситуації. Для отримання доступу до документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини