Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдинників можуть зобов’язати вести первинку на всі операції

10 липня 2020, 09:40
5339
0
Реклама

Громадський рух #SaveФОП звернувся до народних депутатів України із закликом не голосувати за законопроект № 2524. Нагадаємо, що цей проект передбачає внесення змін до ПКУ щодо функціонування електронного кабінету та роботи фізосіб-підприємців.

За словами авторів звернення, "незважаючи на присутність у назві законопроекту посилання, на спрощення роботи фізосіб-підприємців, фактично запроваджується ускладнення обліку та звітності для усіх ФОПів, що є платниками єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість".

Річ у тім, що у законопроекті пропонується п. 296.1 ПКУ викласти новій редакції. За нею фізособи - підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі, шляхом помісячного відображення отриманих доходів. У поєднанні з нормою ст. 44 ПКУ, на думку авторів звернення, тим самим фактично скасовується Книга обліку доходів, тож всі суб‘єкти господарювання, що використовують спрощену систему оподаткування, будуть зобов‘язані зберігати первинні документи на кожну операцію. У зверненні стверджується, що саме на підставі первинних документів єдинники "будуть вимушені вести облік підсумком за місяць і складати декларації платника єдиного податку. Такий облік суттєво обтяжить мікро-підприємців і збільшить, як їх адміністративні витрати, так і обсяг штрафів за неналежне ведення первинних документів. Як наслідок, така ситуація вкрай негативно вплине на існування легальних ФОПів і посилить позиції тіньової економіки у мікро-бізнесі".

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати звітність онлайн.

Законопроект № 2524 був прийнятий парламентом за основу 20 грудня 2019 року і незабаром має бути розглянутий у другому читанні. У пояснювальній записці до нього, зокрема, йдеться про одну з головних цілей законопроекту: "Скасувати вимогу обов'язкової реєстрації книги обліку доходів та книгу обліку доходів та витрат, а також скасувати обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настає, тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів".

Про теперішній стан у цій сфері читайте в публікаціях:

- "Ведення обліку платниками єдиного податку І, ІІ груп та ІІІ групи за ставкою 5 % (без сплати ПДВ) ";

- "Порядок заповнення звітності фізичними особами - підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування";

- "Підтвердні документи у підприємця на спрощеній системі";

- "ФОП-єдинник загубив Книгу обліку доходів (доходів і витрат): що робити? ";

- "Неведення Книги обліку доходів і витрат: яка відповідальність";

- "Повернення товару в обліку єдинника";

- "ФОП-єдинник провадить комісійну торгівлю: як відобразити дохід у Книзі обліку".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини