Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначити базу ПДВ для імпортних автомобілів з пробігом більше 6000 км

22 липня 2020, 08:55
955
0
Реклама

ДПС роз'яснила, чи можна визначати базу обкладення ПДВ згідно з п. 189.3 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України транспортних засобів (автомобілів) з пробігом понад 6000 км, які не були зареєстровані в уповноважених держорганах іноземних держав, що надавали право на їх експлуатацію за межами митної території України.

За словами податківців, ПКУ розглядає операції з постачання на митній території України та операції із ввезення товарів на митну територію України як два окремих об'єкти оподаткування ПДВ.

При цьому особливості визначення бази оподаткування ПДВ для кожного з таких об'єктів оподаткування встановлюються окремими нормами ПКУ, а саме:

- для товарів, які ввозяться на митну територію України, - ст. 190 ПКУ, відповідно до п. 190.1 якої базою оподаткування ПДВ є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до р. III МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів. Причому перерахунок іноземної валюти у валюту України здійснюється за курсом валюти, визначеним відповідно до ст. 39-1 ПКУ;

- для постачання товарів/послуг на митній території України - ст. 189 ПКУ (в окремих випадках).

Водночас спецправила п. 189.3 ПКУ діють у випадках, коли:

- платник податку провадить підприємницьку діяльність з постачання вживаних товарів (комісійну торгівлю), що прийняті за договором комісії в осіб, не зареєстрованих як платники податку, - базою оподаткування є комісійна винагорода такого платника податку;

- платник податку здійснює діяльність з постачання вживаних товарів, придбаних у осіб, не зареєстрованих як платники податку, за договорами, що передбачають перехід права власності на такі товари, - базою оподаткування є позитивна різниця між ціною продажу та ціною придбання таких товарів, визначена у порядку, встановленому р. V ПКУ.

Для цілей р. V ПКУ вживаними товарами вважаються товари, що були в користуванні не менше року та придатні для подальшого користування у незмінному стані чи після ремонту, а також транспортні засоби, які не підпадають під визначення нового транспортного засобу.

Новим транспортним засобом вважається, зокрема, наземний транспортний засіб - той, що вперше реєструється в Україні відповідно до законодавства, не був зареєстрований в інших державах та при цьому має загальний наземний пробіг до 6000 км.

Отже, з метою визначення бази обкладення ПДВ для операцій із ввезення на митну територію України вказаних транспортних засобів (автомобілів) слід застосовувати норми п. 190.1 ПКУ та відповідно зазначені у ньому норми МКУ. А ось норми п. 189.3 ПКУ до таких операцій не застосовуються.

Джерело: ІПК ДПСУ від 06.07.2020 р. № 2715/6/99-00-05-06-02-06/ІПК

Нагадаємо, що з 23.05.2020 р. Закон № 466 уніс певні зміни щодо визначення бази обкладення ПДВ. З усіма ПДВшними змінами, запровадженими Законом № 466, можна ознайомитися в статтях "Старт податкової реформи: аналізуємо ПДВ-зміни до ПКУ (Частина 1)" і "Старт податкової реформи: аналізуємо ПДВ-зміни до ПКУ (Частина 2)" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини