Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Названі умови для перенесення щорічної відпустки на інший час

28 липня 2020, 15:40
5990
0
Реклама

Юридичний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України інформує про перенесення щорічної відпустки на інший термін. Так, відповідно до ст. 11 Закону України "Про відпустки" (далі - Закон про відпустки) щорічна відпустка на вимогу працівника має бути перенесена на інший період у разі (обов'язкове перенесення на вимогу працівника):

- порушення роботодавцем строку письмового повідомлення працівника про час надання відпустки згідно з ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки (не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну);

- несвоєчасної виплати працівнику роботодавцем заробітної плати за час щорічної відпустки, що передбачено ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки (не пізніше ніж за три дні до початку відпустки).

Відпустку також має бути перенесено на інший період або продовжено відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки у випадках:

- тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку;

- настання строку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами;

- збігу щорічної відпустки з навчальною відпусткою;

- виконання працівником державних або громадських обов'язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи зі збереженням заробітної плати.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або вповноваженим ним органом.

Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період із додержанням вимог ст. 12 Закону про відпустки:

- основна безперервна частина відпустки становитиме не менше 14 календарних днів;

невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка;

- відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством;

- у разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

При продовженні відпустки у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю невикористана частина щорічної відпустки по закінченні тимчасової непрацездатності не використовується працівником самостійно, вона має бути надана (лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12).

В окремих випадках (як виняток) у зв'язку з виробничою необхідністю, коли надання відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відобразитися на роботі підприємства, відпустка може бути перенесена з ініціативи роботодавця. Таке перенесення відбувається з дотриманням таких умов:

- наявність письмової згоди працівника та згоди профспілки;

- частина відпустки (тривалістю не менше ніж 24 календарних днів) буде використана в поточному робочому році;

- основна частина щорічної відпустки становитиме не менше 14 календарних днів.

У наказі про перенесення відпустки має бути вказано період, коли саме планується надати відпустку.

Читайте також аналітичні матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" (скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом):

- "Приклади розрахунку середньої зарплати для оплати відпусток";

- "Підвищення окладів не всім: чи потрібно робити коригування середньої зарплати під час нарахування відпускних";

- "Відпустка без збереження зарплати: як вона впливає на щорічну відпустку";

- "Карантин вплинув на несвоєчасне оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років: чи є вихід";

- "Компенсація за невикористану відпустку без звільнення: коли можна отримати";

- "Сторнували відпускні, і база нарахування стала меншою за мінзарплату: як донарахувати ЄСВ".

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини