Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адмінштрафу не уникнути за порушення законодавства про ЄСВ під час карантину — ДПС

29 липня 2020, 16:45
7763
0
Реклама

До платників ЄСВ на період карантину не застосовують штрафи та не нараховують пеню за неповну сплату або несвоєчасну сплату сум ЄСВ і несвоєчасне подання звітності з ЄСВ. Проте відсутня аналогічна норма щодо звільнення від адмінвідповідальності за зазначені порушення. До речі, про те, що карантинний мораторій не захищає від штрафів директорів і підприємців, ми вже повідомляли.

Таким чином, в ДПС видали нове роз'яснення та розмістили його в підкатегорії 201.09 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Вони знову нагадали, що за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності по ЄСВ, до посадових осіб підприємств, установ застосовують штрафи відповідно до ст. 165 прим. 1 КпАП. Але цього разі податківці помітили, що жодних звільнень від адмінштрафів на час карантину згадана норма із КпАП не містить.

Проте тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовують за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховують ЄСВ (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом про ЄСВ, до контролюючих органів.

Також читайте, кого звільнили від сплати ЄСВ за березень, квітень та травень 2020 року.

Стежите за усіма новинами по темі "Карантинні обмеження"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин. Отримайте вільний доступ до LIGA360, якщо користуєтеся принаймні одним з продуктів ЛІГА:ЗАКОН.

Зважайте, що із 1 серпня до 31 серпня 2020 р. на всій території України продовжено карантин. Тому мораторій на податкові перевірки та штрафи триває у серпні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини