Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закупівля двох чорних пакетів за 8 грн — Prozorro пояснює обставини гучної справи

30 липня 2020, 11:10
6700
0
Реклама

Prozorro на своїй Фейсбук-сторінці відреагувало на те, що днями низка медіа написали новину, що Бердичівський палац культури провів тендер на Prozorro на пакети BMW. Як пише Prozorro, "Що ж, це не зовсім так!".

Річ у тім, що система Prozorro показує всі закупівлі, які проводить держава. Віднедавна, з запуском нового Закону “Про публічні закупівлі” - реально ВСІ, адже зараз державні структури зобов`язані звітувати про свої витрати від однієї копійки. І таким чином, громадяни можуть бачити та контролювати всі закупівлі за кошти платників податків.

Але далеко не кожна з цих закупівель є власне тендером на Prozorro, на який приходять постачальники і змагаються на аукціоні. На невеликі суми державні структури можуть укладати прямі угоди і лише звітувати про них у Prozorro.

Ось так само з закупівлею пакетів BMW. Ця закупка справді відбулася і відображена в системі. Але організовувати тендер, щоб придбати 2 пакети, державним структурам не потрібно. І Бердичівський палац культури тендер не проводив.

У Prozorro ця закупівля відображена як така, що “проведена без використання електронної системи”. Тобто це пряма угода з постачальником, яку уклав Бердичівський дім культури, і про яку мав обов`язково прозвітувати в системі. Що він і зробив.

Обов`язкові конкурентні закупівлі на Prozorro стартують від 50 тисяч гривень. Це спрощені закупівлі, які хоч і мають елемент аукціону, але проводяться досить швидко та не потребують багато документів. Для спрощеної закупівлі достатньо одного учасника.

Натомість справжні тендери на Prozorro починаються з 200 тисяч грн для закупівель товарів і послуг, і 1,5 млн грн для робіт. Щоб їх провести, замовники готують тендерну документацію; також необхідна обов`язкова участь щонайменше двох учасників, які будуть змагатися на редукціоні.

"Теоретично державний замовник може провести аукціон на будь-яку суму, але 2 пакети BMW - це мабуть перебо", - пише Prozorro. - Узагалі такі маленькі закупівлі в системі Prozorro рідкість, бо всі свої закупівлі державні замовники планують на початку року і зазвичай купують товари одразу з запасом на рік. Але трапляються різні ситуації, коли без пари міцних чорних пакетів не обійтися. Навіть у сфері культури".

Читайте також:

- "Публічні закупівлі: основні положення";

- "Публічні закупівлі: допорогові закупівлі";

- "Публічні закупівлі: надпорогові закупівлі";

- "Тендерний процес під час карантину: організовуємо бюджетні закупівлі".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини