Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Малоприємні наслідки спливу строку реєстрації розрахунку коригування — ДПС

8 жовтня 2020, 15:10
417
0
Реклама

ДПС роз'яснила питання щодо коригування податкової накладної (далі - ПН) після сплину 1095 календарних днів з дати складання такої ПН. Йдеться про випадок, коли підприємство після сплину 1095 календарних днів з дати здійснення попередньої оплати отримує невикористані контрагентом суми авансу.

Податківці нагадують, що реєстрацію ПН та/або РК у ЄРПН необхідно здійснювати з урахуванням строку давності. Так, йдеться про строк не більше 1095 календарних днів з дати складання ПН.

Отже, якщо після сплину 1095 календарних днів з дати виникнення податкових зобов'язань та складання ПН при отриманні авансового платежу за товар, який підлягає постачанню, відбувається повернення такого авансового платежу, то розрахунок коригування до таких податкових накладних не може бути зареєстрований в ЄРПН. Тому за вказаних умов і підстави для зменшення податкових зобов'язань у платника податку - продавця відсутні.

Контролери також наголосили, що при цьому покупець (у разі повернення йому постачальником авансового платежу) зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ використовуючи механізм, який визначений п. 198.5 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360:Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ, щоб працювати легко та швидко.

Джерело: ІПК ДПСУ від 01.09.2020 р. № 3664/ІПК/99-00-05-06-02-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини