Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Старі" ФОП, які не проходили держреєстрацію, не виступають платниками ЄСВ

9 листопада 2020, 15:15
15237
2
Реклама

Верховний Суд уважає, що відсутність офіційного підтвердження в особи статусу ФОП шляхом проходження реєстраційних процедур у порядку, визначеному Законом № 755-IV, виключає можливість законної підприємницької діяльності та отримання відповідних доходів. Тому, за відсутності фактичних доказів протилежного, вказані факти виключають і можливість формальної та фактичної участі особи у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування зі статусом ФОП.

Висновки сформовані у постанові КАС/ВС від 16.09.2020 р. у справі № 160/3418/19.

У справі, що розглядалась, спірним виступало питання наявності у позивача статусу платника ЄСВ як ФОП і, як наслідок, наявності обов'язку сплачувати ЄСВ у мінімальному розмірі у 2017-2018 роках. Позивач стверджував, що у спірні періоди він не перебував у статусі ФОП. Податкова ж у свою чергу переконувала в тому, що до моменту винесення спірних вимог зняття з обліку позивача як ФОП не відбувалось.

Однак до предмета доказування в цій справі входять обставини щодо наявності можливості в осіб, які набули статусу суб'єктів підприємницької діяльності до набрання чинності Законом № 755-IV, здійснювати підприємницьку діяльність та отримувати дохід від неї на законних підставах у разі неподання ними реєстраційної картки відповідно до вимог цього Закону.

Суди попередніх інстанцій, вважаючи встановленим, що позивач мав статус ФОП протягом спірного періоду та був платником ЄСВ, вказане вище правове питання не досліджували, але натомість обмежились лише аналізом приписів Закону № 2464 та висновком про наявність у позивача обов'язку сплачувати ЄСВ у 2017-2018 роках.

Проте суб'єктна ознака статусу ФОП є визначальною для вирішення питання про віднесення позивача до платників ЄСВ, а тому дослідження питання про наявність у нього статусу ФОП мала значення для правильного вирішення цієї справи та прийняття обґрунтованого рішення.

Тому КАС/ВС рішення окружного адмінсуду та постанову апеляційного суду скасував, а справу направив на новий розгляд до суду першої інстанції.

Сформувати безпрограшну позовну заяву? Зазирнути в майбутнє й наперед дізнатися рішення суду. Фантастика? Ні! Це нова реальність. ЛІГА:ЗАКОН презентувала Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Обирайте комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 зі знижкою 30% та отримайте доступ до інноваційної системи Verdictum PRO. Детальніше за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини