Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміниться порядок передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з землею

4 грудня 2020, 10:35
500
0
Реклама

Через три місяці запрацює Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками" від 04.11.2020 р. № 963-IX. Його офіційно опублікували 02.12.2020 р.

Він передбачає, що водні об'єкти надають у користування за договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом у порядку, визначеному земельним законодавством України. Право оренди земельної ділянки під водним об'єктом поширюється на такий водний об'єкт. Типовий договір оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом затвердить КМУ.

У договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом також зазначатимуть:

- розмір орендної плати за водний об'єкт;

- об'єм та площа водного об'єкта (водного простору), у тому числі рибогосподарської технологічної водойми;

- перелік гідротехнічних споруд, лінійних споруд, мостових переходів, а також інших об'єктів інфраструктури, розташованих на земельній ділянці (за наявності), їх характеристики та стан;

- зобов'язання орендаря щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ і ставків відповідно до встановлених в установленому порядку режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування.

Невід'ємною складовою договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом виступатиме паспорт водного об'єкта

Орендарі, яким водний об'єкт надано в користування на умовах оренди, зобов'язані будуть надавати іншим водокористувачам можливість спеціального водокористування, крім випадків, якщо таке спеціальне водокористування унеможливлює використання орендарем водного об'єкта для потреб, визначених у договорі оренди. Водокористувачі, яким видано дозвіл на спеціальне водокористування, матимуть право скидати зворотні води в орендовані водні об'єкти за умови, що при цьому не перевищуються нормативи гранично допустимого скидання забруднюючих речовин.

У разі оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом копію договору оренди подаватимуть відповідному територіальному органу Держводагенства.

Договори оренди водних об'єктів, укладені в порядку, визначеному законодавством, до набрання чинності цим Законом діють у строки та на умовах, визначених такими договорами. Поновлення таких договорів здійснюється без проведення земельних торгів у порядку укладення договорів оренди землі.

Якщо договори оренди земельних ділянок під водними об'єктами, укладені до набрання чинності цим Законом, не містять умов щодо розміру орендної плати за земельну ділянку, на якій розташований водний об'єкт, або щодо розміру орендної плати за водний об'єкт, то сторони зобов'язані визначити такі умови протягом року з дня набрання чинності цим Законом.

Снігопад знижок на професійні продукти від ЛІГА:ЗАКОН розпочато! Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для бухгалтерів та аудиторів. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини