Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд затвердить порядок виплати одноразової "карантинної" допомоги через простій чи скорочення роботи на час карантину

8 грудня 2020, 16:15
2543
0
Реклама

Президент України підписав закони, які повинні підтримати громадян і бізнес у період дії карантину.

Зокрема, Закон України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2" від 04.12.2020 р. № 1071-IX передбачає одноразову матеріальну допомогу суб'єктам господарювання, які на дату набрання чинності цим Законом вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу найманих працівників, після впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів.

Механізм виплати цієї допомоги закладений у проекті постанови КМУ, яку розробило Мінекономіки.

Одноразову матеріальну допомогу отримають суб'єкти господарювання, які вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників, в тому числі через простій, після впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, для виплати найманим працівникам, на підставі заяви та відомостей про найманих працівників, щодо яких виконуються встановлені вимоги.

Аби отримати одноразову матеріальну допомогу суб'єкт господарювання може скористатися виключно одним із зазначених шляхів подачі документів:

1) в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг з використанням кваліфікованого електронного підпису. При цьому заповнюються форми заяви та відомостей, а також надаються копія наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу, у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;

2) надає центру зайнятості за своїм місцезнаходженням:

- заяву за встановленою формою;

- копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;

- копію відомості про найманих працівників, щодо яких виконуються вимоги, за встановленою формою.

Одноразова матеріальна допомога виплачуватиметься за заявами, отриманими центрами зайнятості від суб'єктів господарювання, які надійшли до 21 грудня 2020 року включно.

Рішення про виплату або відмову у виплаті такої допомоги прийматимуть центри зайнятості до 22 грудня 2020 року включно та оформлять наказом відповідного центру зайнятості.

Роботодавці зобов'язані будуть виплатити одноразову матеріальну допомогу на рахунок найманого працівника у строк не пізніше наступного робочого дня після надходження коштів на рахунок за окремою платіжною відомістю (відомістю на виплату грошей).

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ, щоб працювати легко та швидко.

Читайте також: працівників та ФОП обмежать в часі на подання заяв на "карантинну" допомогу від держави - розроблена постанова

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини