Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 12 грудня середню зарплату для відпускних обчислюють за оновленими правилами

14 грудня 2020, 10:00
52457
0
Реклама

Уряд вніс змін до Порядку № 100, чим змінив порядок обчислення середньої заплати. Йдеться про постанову КМУ від 09.12.2020 р. № 1213, яка діє із 12.12.2020 р.

Головна зміна - вилучення п. 10 Порядку № 100, який передбачав обов'язок коригування середнього заробітку у разі підвищення посадових окладів.

Роботодавці звісно отримають полегшення із зайвими обтяжливими обрахунками та потенційними штрафами. Натомість для працівників - зменшення суми відпускних та компенсацій за невикористану відпустку, особливо в бюджетній сфері. Схоже, на це і розраховував Уряд, приймаючи таке рішення.

Також серед змін в Порядку № 100 виділимо такі:

1. Норми Порядку № 100 поширили на ФОП та фізосіб, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників.

2. Порядок № 100 використовують для оплати всіх видів відпусток, які передбачені законодавством, при обчисленні середньої зарплати.

3. Виокремили службові відрядження, на оплату праці в яких не поширюються норми Порядку № 100.

4. Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

5. Вилучено норму, за якою працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

6. Прибрали необхідність виключати з розрахункового періоду час, коли змінилися структура зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів (актуально було для бюджетників).

7. Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середню зарплату обчислюють відповідно до абзаців 3-5 п. 4 Порядку № 100 (із установленого посадового окладу, але не менше аніж із розміру мінімальної зарплати).

8. При обчисленні середньої зарплати треба враховувати всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 Порядку № 100.

9. Премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої зарплати включають шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Таку частина визначають діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду.

10. Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної зарплати, середню зарплату розраховують з установленого розміру мінімальної зарплати на час розрахунку. При укладенні трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводять з розміру мінімальної зарплати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору. Якщо розрахунок середньої зарплати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної зарплати, то його проводять шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

Снігопад знижок на професійні продукти від ЛІГА:ЗАКОН розпочато! Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для бухгалтерів та аудиторів. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини