Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Книгу обліку для ФОПів скасували наказом Мінфіну із 1 січня

Реклама

ФОП-єдинники І-ІІІ групп (окрім платників ПДВ) починаючи із 01.01.2021 року зможуть вести облік доходів у довільній формі в паперовому та/або електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Водночас ФОП платники єдиного податку ІІІ групи - платники ПДВ вестимуть облік доходів у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Саме так Законом № 786 відкоригували порядок ведення обліку доходів для ФОПів.

Також для ФОПів та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, Закон № 786 дає можливість вести облік доходів і витрат у зручній для них формі - паперовій та/або електронній, у т.ч. через Електронний кабінет.

Тому фактично скасовується вимога обов'язкового ведення книги обліку доходів для ФОП - платників єдиного податку І-ІІІ груп, а також її реєстрація в ДПС.

Це зобов'язало Мінфін видати наказ від 26.11.2020 № 728, яким скасовані:

- форма книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками ПДВ) та Порядок її ведення;

- форма книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ) та Порядок її ведення.

Він набирає чинності із 01.01.2021 року.

Зважайте, що ФОП, які не вестимуть книгу обліку з 1 січня 2021 року у зв'язку з запровадженням ведення обліку доходу в довільній формі, мають її зберігати ще 3 роки.

Раніше ДПС вже пояснювала деталі скасування книги обліку доходів для ФОП із 2021 року.

Для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Також для платників податків в нагоді стане сервіс онлайн-звітності REPORT, який містить актуальні форми та реквізити для сплати податків, шаблони базових первинних документів та підтримку користувачів в чаті. Замовляйте та переконайтеся самі.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини