Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС змінила процедуру видачі реєстраційного номеру фізосіб

Реклама

Наказом Мінфіну від 14.12.2020 р. № 766 змінено норми Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків.

Зокрема, за бажанням батьків дитини чи одного з них реєстрація дитини у Держреєстрі здійснюється під час держреєстрації її народження. Така реєстрація проводиться в межах надання комплексної послуги "єМалятко".

Особа віком від 14 до 18 років, яка має зареєстроване місце проживання та яка не зареєстрована у Держреєстрі, під час оформлення паспорта громадянина України вперше може за її бажанням одночасно зареєструватися у Держреєстрі за реєстраційним номером облікової картки платника податків з його відображенням надалі у паспорті громадянина України.

У таких випадках Облікова картка № 1ДР не заповнюється.

Однак реєструватися в Держреєстрі також можна на підставі Облікової картки № 1ДР, поданої в електронній формі (з наданням відповідних електронних копій документів) засобами телекомунікацій, у тому числі засобами електронного кабінету, або засобами Порталу Дія.

Окрім того, у вказаному Положенні прописали, якщо в документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, особа пред'являє:

- довідку про внесення інформації до демографічного реєстру та видані документи, що складається у формі витягу з демографічного реєстру;

- довідку про реєстрацію місця проживання/перебування особи, видану органом реєстрації, якщо після формування витягу з демографічного реєстру змінилися дані щодо місця проживання особи;

- довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або довідку, що підтверджує місцеперебування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї (за наявності таких документів).

Фізична особа - платник податків зможе подавати дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків, зокрема як внесені до е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон, е-свідоцтва про народження, так і окремо, як електронну копію документа, що засвідчує реєстрацію такої особи в Держреєстрі засобами Порталу Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка Порталу Дія, за умови здійснення перевірки відповідності та підтвердження таких реєстраційних даних.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ, щоб працювати легко та швидко.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини