Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено порядок перевірки іноземних компаній у зв’язку з відмовою від податкового резидентства

Реклама

Мінфін затвердив Порядок проведення перевірки контролюючого органу у зв'язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України.

Така перевірка буде проведена з урахуванням особливостей, визначених пп. 133.1.5 ПКУ, який набирає чинності з 1 січня 2022 року (відповідно до абз. 7 - 21 пп. 1 п. 84 Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX).

Нагадаємо, що іноземні компанії які мають місце ефективного управління на території України будуть визнані платниками-резидентами на підставі абз. 1 пп. 133.1.5 ПКУ. Іноземна компанія має право відмовитися від статусу податкового резидента України на підставі відповідної заяви до ДПС, та за результатами відповідної перевірки контролюючого органу. Відмова іноземною компанією від податкового резидентства прирівнюється до ліквідації юридичної особи. Оподаткування доходу, що виплачується у зв'язку з відмовою юрособи від податкового резидентства, здійснюється на рівні акціонерів або інших осіб, які мають право на отримання такого доходу.

Перевірка у зв'язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України проводиться відповідно до положень глави 8 розділу II ПКУ та є документальною позаплановою перевіркою відповідно до ст. 75 ПКУ.

Радимо ознайомитися з матеріалом "Новації Закону № 1117: визначення постійного представництва" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Джерело: наказ Мінфіну від 15.12.2020 р. № 772.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини