Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 16 квітня підвищена облікова ставка НБУ

Реклама

Правління НБУ підвищило облікову ставку до 7,5% річних. Рішення набирає чинності із 16 квітня 2021 року.

Вимушений крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цілі 5% уже в першому півріччі 2022 року.

НБУ довелось переглянути прогноз інфляції з 7% до 8% у 2021 році. Одночасно погіршили прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.

У IV кварталі 2020 року економіка майже сягнула докризового рівня, але на початку 2021 року її відновлення дещо сповільнилося.

По-перше, запровадження нових карантинних обмежень призвело до пригнічення ділової активності.

По-друге, ефект нижчих минулорічних врожаїв позначився на показниках сільського господарства, харчової промисловості та вантажообороту.

По-третє, посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках та розширення торговельних обмежень з боку Росії вплинули на погіршення показників промисловості попри високі ціни на світових товарних ринках. Складніші погодні умови січня-лютого послабили показники будівництва та транспорту.

Нагадаємо, попередній рівень облікової ставки у розмірі 6,5% протримався із 5 березня до 15 квітня 2021 року.

LIGA360 допоможе тримати на контролі свою підприємницьку діяльність й економити час. Отримайте повну базу законодавства, контролюйте звітність та заборгованість перед державою. Перевіряйте постачальників і клієнтів. Спробуйте всі переваги LIGA360: Підприємець, замовивши тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини