Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виправлення помилок у декларації з ПДВ – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Реклама

На відміну від інших податків, помилки з ПДВ можна виправити лише шляхом подання уточнюючого розрахунка зі сплатою недоплати і штрафу в розмірі 3 % від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Зокрема, за нормами п. 1 розд. IV Порядку № 21, якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, установленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

Одним уточнюючим розрахунком можна виправити помилки тільки одного звітного періоду.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників (п. 3 розд. IV Порядку № 21).

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких подають додатки, до уточнюючого розрахунка додають відповідні додатки, які містять інформацію щодо уточнених показників (п. 3 розд. IV, п. 8 розд. VI Порядку № 21). "Порожні" додатки, у яких показники не змінюються й не заповнюються, до уточнюючого розрахунку не додають.

У додатках до декларації відсутні "виправні" графи 4 - 6, тому їх показники коригують в особливому порядку. Із цього приводу контролери зазначають, що виправлення помилок здійснюють шляхом подання уточнюючого розрахунка, до якого в разі заповнення даних у відповідних рядках додають додатки з відміткою "уточнюючий".

Ці додатки містять вартісні показники, які відображають на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним із колонки 6 уточнюючого розрахунка. Якщо колонка 6 уточнюючого розрахунка у відповідних рядках, до яких має бути додано додатки, не заповнена, то додатки до таких рядків уточнюючого розрахунка не подають (див. роз'яснення з категорії 101.25 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

Між тим ці рекомендації підходять не для всіх випадків. Адже в деяких додатках після уточнення змінюються не лише вартісні показники, а й аналітичні дані. Наприклад, у додатках Д1 або Д2 може змінитися індивідуальний податковий номер платника податків (ІПН), при цьому підсумкова сума залишиться такою самою і в колонці 6 уточнюючого розрахунка показники не заповнюватимуть.

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Помилки в декларації з ПДВ: загальні правила виправлення";

- "Помилки у "старих" додатках Д1 і Д5: як виправити";

- "Помилки в розрахунку бюджетного відшкодування ПДВ: як виправити";

- "Помилки в розрахунку від'ємного значення ПДВ: як виправити".

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини