Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При виправленні помилок в декларації за періоди карантину штрафи не застосовують — ДПС

Реклама

Податківці видали позитивну податкову консультацію для тих платників податків, котрим довелося подавати уточнюючу декларацію у 2021 році при уточненні показників 2020 року, коли діє "карантинний" мораторій на штрафи та пеню за податкові правопорушення.

Ситуація полягала в тому, що ТОВ у лютому 2021 року подало уточнюючу декларацію з податку на прибуток за півріччя 2020 року та декларацію з податку на прибуток за 2020 рік з додатком ВП за 9 місяців 2020 року, в яких нарахувало штрафні санкції на занижене податкове зобов'язання.

Нагадаємо, якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки у раніше поданій ним податковій декларації, тоді він повинен надіслати уточнюючий розрахунок за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ПКУ).

Коли самостійно платником податків виявлено факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, тоді треба:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, яку подають за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

При самостійному виправленні помилок збільшення (зменшення) податкового зобов'язання відображають у рядках 26, 27, 31 декларації з податку на прибуток. При цьому в уточнюючій декларації або додатку ВП до звітної декларації, в залежності від обраного способу виправлення помилок, показують вірні показники, а в рядках збільшення (зменшення) податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду декларації - суми помилки з відповідним знаком, допущеної у рядках 26, 27, 31 декларації. Виправлення сум штрафних санкцій та пені в декларації не передбачено.

Проте упродовж періоду протидії COVID-19 і по останній календарний день місяця (включно), в якому буде завершена дія карантину, штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню не застосовують. Стосується це і штрафів за самостійно виправлені помилки, допущені у декларації з податку на прибуток.

Джерело: ІПК ДПС від 26.04.2021 р. № 1721/ІПК/99-00-18-04-01-06.

Як бухгалтеру встигнути за щоденним потоком інформації? Зарплата й кадри, податки, бухоблік - ексклюзивну аналітику щодо цих питань ви отримаєте у LIGA360. Замовляйте тестовий доступ прямо сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини