Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП–єдинники 1 та 2 груп у разі припинення підприємництва подають декларацію

Реклама

Платник податку звернув увагу, що в пп. 296.5.1 ПКУ відсутня підстава для подання декларації ФОП - платниками ЄП 1-2 груп в разі припинення підприємницької діяльності.

Цей пункт передбачає, що єдинники 1 та 2 груп подають податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу граничного доходу, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (ФОП) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на загальну систему.

Водночас згідно із п. 294.6 ПКУ у разі держреєстрації припинення ФОП - платників ЄП, останнім податковим (звітним) періодом вважають період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від держреєстратора повідомлення про проведення держреєстрації такого припинення.

В загальному ж порядку платники ЄП 1 та 2 груп подають податкову декларацію платника ЄП у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображають обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, а також відомості про суми ЄСВ (п. 296.2 ПКУ).

У зв'язку із відсутністю норм, які б чітко регламентували порядок подання декларації ФОП - платниками ЄП 1 або 2 групи у разі припинення підприємницької діяльності, платник податків звернувся із зверненням до Мінфіну.

В міністерстві листом від 19.07.2021 р. № 11220-05/О-351/8/1547 дали відповідь, яка має два суперечливих висновки.

Спочатку в Мінфіні стверджують, що норми ПКУ не передбачають подання ліквідаційної звітності для фізичних осіб, які перебували на спрощеній системі оподаткування.

Проте наприкінці листа роблять власний висновок, що фізособи, щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подають податкові декларації платника ЄП - ФОП востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

Тобто все ж на їх погляд питання подання декларації платниками ЄП в разі припинення підприємницької діяльності законодавчо врегульоване.

Також користуйтеся публікаціями "ФОП-єдинник відновлює діяльність після трирічної перерви: що взяти до уваги" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини