Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила новоствореним підприємствам, як заповнити заяву для реєстрації платниками ПДВ

Реклама

ГУ ДПС у Дніпропетровській області навело особливості заповнення реєстраційної заяви за формою № 1-ПДВ особами, які здійснюють господарську діяльність менше ніж 12 місяців.

Нагадаємо, що обов'язково реєструватись платниками ПДВ повинні СГ, у яких загальна сума оподаткованих ПДВ операцій з постачання товарів/послуг упродовж останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію як платника ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ (п. 183.1 ПКУ та п. 3.5 розділу ІІІ Положення № 1130).

В такій Заяві, зокрема зазначають підстави для реєстрації особи як платника ПДВ, які заповнюють згідно з додатком до реєстраційної Заяви. Додаток до реєстраційної Заяви до контролюючого органу не подають.

Ті з платників, хто реєструються добровільно, можуть навести у Заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на складання податкових накладних.

Форма Заяви (аркуш 2) передбачає заповнення загальної суми операцій з постачання товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахованої (сплаченої) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно та дата досягнення загальної суми оподатковуваних операцій. Аркуш 2 Заяви заповнюють особи, які підлягають обов'язковій реєстрації, а також інвесторами (операторами) за угодою про розподіл продукції, учасниками договору про спільну діяльність, управителями майна.

Водночас норми ПКУ та Положення № 1130 не визначають особливості заповнення реєстраційної Заяви для новостворених осіб, які зареєстровані як суб'єкти господарської діяльності менше ніж 12 місяців від дати держаної реєстрації.

Якщо особи, які реєструються платником ПДВ, зареєстровані як суб'єкти господарювання менше ніж 12 місяців від дати держреєстрації, то у Заяві зазначають дані за період від дати держреєстрації.

Користуйтеся публікацією "Реєстрація платником ПДВ: для кого та коли вона обов'язкова" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини