Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд погодився зі штрафом на майже 15 млн грн за вчасно не складену податкову накладну

Реклама

Підприємство намагалося оскаржити в суді мільйонний штраф ДПС за реєстрацію ПН у квітні 2018 року замість березня 2018 року.

Обставини справи свідчать про те, що підприємством внесено до статутного капіталу ТОВ нерухоме майно. Акт приймання-передачі цього майна складено у березні 2018 року, але право за ним зареєстровано у держреєстрі лише у квітні 2018 року.

Підприємство склало ПН на дату виникнення права власності на нерухоме майно, що розпочинається з моменту його державної реєстрації. Тож уважало, що саме з цієї дати у позивача виник обов'язок із складення ПН.

Однак податківці переконували у зворотному. Держреєстрація прав не є підставою набуття права власності, а є лише засвідченням державою вже набутого особою права власності, що унеможливлює ототожнення факту набуття права власності з фактом його державної реєстрації. Тому треба було складати ПН на дату складання акту приймання-передачі нерухомого майна, що є першою подією з огляду на приписи п. 187.1 ПКУ.

Суди першої та апеляційної інстанції підтримали позицію позивача і задовольнили позов.

Проте Верховний Суд у постанові від 22.07.2021 р. у справі № 300/1952/19 уважає, що приписи п. 187.1 ПКУ не ставлять дату виникнення податкового зобов'язання з ПДВ у залежність від дати переходу права власності на товар. Вжитий у цьому пункті термін "відвантаження товарів" розуміється не як факт виникнення права власності на товар, а як початок процесу фізичного переміщення товару від місця його постійного знаходження (зберігання) у постачальника, або іншого оформленого у визначеному законом порядку передання майна.

Тому оформлення акта приймання-передачі від 12 березня 2018 року, який є первинним бухгалтерським документом, означало передачу належного активу (нерухоме майно) із балансу позивача на баланс ТОВ. Це за своєю правовою природою є відвантаженням товару у розумінні приписів п. 187.1 ПКУ.

Тож ВС визнав правомірним застосування до позивача штрафної санкції у розмірі 14 715 895 грн за нескладення та нереєстрацію ПН.

В нагоді стане публікація "Несвоєчасна реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН: наслідки для продавця та покупця" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини