Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС звернула увагу на нарахування ПДВ при списанні нематактивів

28 серпня 2021, 09:35
575
0
Реклама

До податківців звернулись із запитом щодо ПДВ-наслідків списання нематеріального активу, що перестав приносити економічні вигоди.

На думку податківців, при здійсненні операцій із списання нематеріальних активів у зв'язку з неможливістю отримання надалі економічних вигод від їх використання (для нематеріальних активів, придбаних до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання суми податку були включені до складу податкового кредиту) платник податку повинен врахувати норми пп. "г" п. 198.5 ПКУ та не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання, нарахувати податкові зобов'язання за основною ставкою виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну, оскільки такі нематеріальні активи не використовуються у господарській діяльності такого платника податку.

База оподаткування при списанні таких нематеріальних активів визначається відповідно до п. 189.1 ПКУ виходячи з вартості їх придбання.

Необхідність нарахування податкових зобов'язань за операціями з ліквідації нематеріальних активів відповідно до п. 189.9 ПКУ відсутня.

Якщо товариство відповідно до п. 198.3 ПКУ включило до складу податкового кредиту податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН постачальниками нематеріальних активів, та у відповідному звітному (податковому) періоді нарахувало податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ, то додаткового нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при списанні таких нематеріальних активів відповідно до пп. "г" п. 198.5 ПКУ не треба.

Якщо нематеріальні активи, які списуються у зв'язку з неможливістю отримання надалі економічних вигод від їх використання, було придбано після 1 липня 2015 року без ПДВ, тобто податковий кредит за операціями з їх придбання не був сформований, то податкові зобов'язання згідно з пп. "г" п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

А от про зворотню ситуацію читайте в матеріалі "Нематактив поліпшено: як рахувати амортизацію в бухобліку". Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Джерело: роз'яснення Центрального МРУ ДПС по роботі з ВПП.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини