Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пропонує змінити порядок обліку платників податків

Реклама

ДПС презентувала зміни до Порядку обліку платників податків і зборів та деяких нормативно-правових актів Мінфіну. Проект відповідного наказу розміщено на сайті податкової служби.

Серед пропонованих змін такі:

1. Розділи ІІІ та ХІ Порядку обліку доповнять новими пунктами щодо порядку взяття на облік/зняття з обліку особи - нерезидента, яка постачає на митній території України фізичним особам електронні послуги.

2. Із Порядку обліку виключать положення щодо встановлення платникам податків ознаки "суб'єкт ВЕЗ "Крим"

3. У зв'язку із зміною адміністративно-територіального устрою та ураховуючи реорганізацію ДПС зняття з обліку/взяття на облік платника податків у контролюючому органі за основним місцем обліку проводять у тому випадку, коли змінюється контролюючий орган (головні управління в областях та м. Києві), а зміна місця сплати податків - у разі зміни територіальної громади. Тому до Порядку обліку пропонують внести відповідні зміни, якими визначать процедури для випадку зміни місцезнаходження (місця проживання), пов'язаної/не пов'язаної зі зміною контролюючого органу (області), території територіальної громади та ДПІ обслуговування. Чинні процедури переведення платників по суті не змінюються, але якщо раніше вони застосовувались у разі зміни адміністративного району, то тепер - у разі зміни контролюючого органу.

4. До форм документів внесуть зміни, які передбачатимуть надання інформації про територію або згідно з КАТОТТГ, або згідно з КОАТУУ.

5. Змінами до Порядку обліку встановлять, що довідка про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР, за формою № 34-ОПП, формуватимуть та видаватимуть в ДПІ за місцем обслуговуванням. За бажанням дублікат або копію такої довідки платник податків зможе отримати в будь-якому контролюючому органі або ДПІ. Порядок обліку доповнять новим додатком - формою запиту для отримання довідки.

6. Також Порядок обліку доповнять положеннями щодо обліку нерезидентів, їх відокремлених підрозділів і постійних представництв.

Більшість змін запрацюють із 01.01.2022 року, якщо наказ своєчасно буде затверджений.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини