Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На соціальні продукти харчування можуть повернути регульовані ціни

Реклама

Починаючи із 1 липня 2017 року завдяки Постанові КМУ від 07.06. 2017 р. № 394 скасовано держрегулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках.

Проте згодом Уряд постановою "Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення" від 22.04.2020 р. № 341 поновив держрегулювання цін на низку соціальних продуктів та медичних засобів (10 продуктів харчування, 8 фармпрепаратів та 2 медичних товари).

Згідно з вказаною постановою декларуванню підлягає лише зміна роздрібних цін та здійснюється воно в електронному вигляді шляхом подання відомостей суб'єктами господарювання до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

Нардепи переконують, що цей механізм держрегулювання цін на "соціальні продукти" є малоефективним та не враховує інтереси споживачів повною мірою.

Тому зареєстрували законопроект № 6374 від 02.12.2021 року.

Ним пропонують держрегулювання цін на продукти харчування, які мають істотну соціальну значущість, яке буде проводитись шляхом встановлення граничної торговельної надбавки (націнки), що може бути не меншою від 5 % і не більшою 15 % від відпускної ціни виробника соціально значущих продуктів харчування.

До перелік продуктів харчування, які мають істотну соціальну значущість стосовно яких здійснюється державне регулювання, включать, зокрема: крупу гречану; цукор-пісок; борошно пшеничне вищого сорту; макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту); молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці); хліб житньо-пшеничний; батон з пшеничного борошна; яйця курячі категорії С1; масло вершкове жирністю 72,5%; олію соняшникову.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини