Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки податків із 2022 року сплачувати при продажу декількох квартир (будинків)

Реклама

Починаючи із 01.01.2022 року діятимуть норми Закону України від 30.11.2021 р. № 1914-IX, котрі скоригують редакції п. 172.1 та 172.2 ПКУ. Вони визначають порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна.

По-перше, не оподатковуватиметься дохід від продажу (обміну) один раз протягом року (за умови перебування такого майна у власності більше 3 років) земельної ділянки сільськогосппризначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

По-друге, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом року 3-го та наступних об'єктів нерухомості із зазначених у п. 172.1 ПКУ, або від продажу другого та наступних об'єктів нерухомості, не зазначених у п. 172.1 ПКУ, оподатковуватимуть за ставкою18 %, окрім випадків, якщо зазначене майно отримано платником податку у спадщину. Виключення складають операції з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті.

По-третє, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року 3-го та наступних об'єктів нерухомості у вигляді отриманих у спадщину, оподатковуватимуть за ставкою 5%.

По-четверте, дохід від продажу 3-го та наступних об'єктів нерухомості об'єктів нерухомості може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання об'єкта нерухомості, розташованого на території України. Визначено й перелік таких витрат.

При цьому об'єкт нерухомості, подарований платнику податку, вважатимуть придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита, реєстраційного збору чи інших аналогічних платежів, податків та зборів, сплачених у зв'язку з таким даруванням.

Розрахунок зменшення доходу від продажу об'єктів нерухомості на суми дозволених витрат платник податку проводите самостійно, а якщо стороною договору купівлі-продажу, міни об'єктів нерухомого майна виступатиме юридична особа чи самозайнята особа - такою особою.

Про решту податкових змін-2022 читайте у новині "Податкова реформа-2022: повний перелік змін у ПКУ, внесених Законом № 1914".

Не пропусти важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини