Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Металобрухт на підприємстві – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

6 січня 2022, 13:20
468
0
Реклама

На багатьох виробничих підприємствах утворюється металобрухт. Зазвичай це відходи виробництва та брак. Іноді в металобрухт перетворюються й деякі основні засоби.

До відходів відносять ті матеріальні активи, які певною мірою втратили споживчі властивості. Якщо ж матеріали, що утворилися під час виробництва продукції, можливо використати повторно у виробництві для тих самих цілей, відходами вони не є.

Для облікових цілей відходи розмежовують за можливістю подальшого використання на:

1) зворотні - залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів та інших видів матеріальних цінностей, які утворилися у процесі виробництва продукції (робіт, послуг), утратили повністю або частково споживчі властивості початкового матеріалу (хімічні та фізичні) і через це використовуються з підвищеними витратами (зниженням виходу продукції) або зовсім не використовуються за прямим призначенням;

2) безповоротні - відходи, які не може бути використано або реалізовано.

До металобрухту зазвичай здають саме зворотні відходи.

Крім того, за нормами утворення відходи поділяють на:

- нормативні - заплановані відходи, без яких неможливо обійтися під час виготовлення продукції;

- наднормативні - відходи, які перевищують норми, установлені технологією виробництва, та утворюються через: порушення технології виробництва, вимог нормативно-технічної документації на виробниче обладнання, недостатню кваліфікацію робітників тощо.

Норми утворення відходів може бути вказано у внутрішньогалузевих документах, ДСТУ, технічних умовах або технічних регламентах. Якщо ж цих нормативів немає, підприємству потрібно затвердити їх самостійно локальним внутрішнім актом (наказом по підприємству).

Розлогіше на цю тему читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Металобрухт на підприємстві: облік відходів";

- "Металобрухт на підприємстві: облік браку";

- "Металобрухт на підприємстві: ліквідація основних засобів".

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Спробуйте рішення LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та Інтербух, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини