Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в період карантину - чи можливі

Реклама

Перелік порушень податкового законодавства, за які ДПС нараховує штрафи в період дії карантину на території України є вичерпним та не включає застосування штрафів за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних у період з 1 березня 2020 року і по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

На це указує Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в постанові від 10.12.2021 р. у справі № 420/10367/20.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Тому штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в ЄРПН у період з 1 березня 2020 року і по останній календарний день місяця (включно) карантину не застосовують.

Посилання органу ДПС на те, що порушення позивачем законодавства в частині реєстрації податкових накладних відбулось до 1 березня 2020 року, а тому до спірних правовідносин не застосовують положення п. 52-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ колегія суддів не приймає до уваги.

Адже правове значення у контексті застосування п. 52-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ має саме факт вчинення відповідного порушення, складом, якого, в даному випадку, є порушення строку реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

Податкове правопорушення у вигляді несвоєчасної реєстрації податкових накладних в ЄРПН належить до триваючого порушення, початком якого є наступний день за останнім (граничним) днем реєстрації податкової накладної, а припиняється таке порушення в день фактичної реєстрації податкової накладної.

Тож колегія суддів зазначає, що обставини щодо періоду вчинення правопорушення мають значення для визначення розміру нарахованих штрафних санкцій, а не у цілях встановлення застосовності вказаної норми закону у правовій кваліфікації такого правопорушення, як триваючого.

Саме тому відсутні підстави застосовувати до позивача штрафи за порушення строку реєстрації податкових накладних починаючи з 1 березня 2020 року, проте за період до 1 березня 2020 року такі штрафні санкції підлягають застосуванню.

Переглядайте публікації:

- "Штрафи за податкові порушення: реєстрація податкових накладних";

- "Штрафи за податкові порушення: несвоєчасна реєстрація податкових накладних, виявлена за результатами перевірок".

Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини