Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пояснив нові правила роботи із кредитами для банків та фінустанов

Реклама

НБУ повідомив про новації Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" від 15.03.2022 р. № 2120-IX.

На час воєнного стану та в 30-денний строк після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов'язань за споживчим кредитом.

У випадку допущення такого прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов'язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов'язань за таким договором.

Встановлена заборона у разі невиконання зобов'язань за договором про споживчий кредит збільшувати процентну ставку за користування кредитом, окрім випадків, коли встановлена змінювана процентна ставка в кредитному договорі чи договорі про споживчий кредит.

Неустойку (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, які нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання за таким договором, повинні списати.

Зважайте, що нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Таке нарахування правомірне з боку кредитора. Кредитні канікули - це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Також кредитні канікули - це право кредитора, а не його зобов'язання. Саме тому рекомендують домовитись безпосередньо з кредитором про кредитні канікули.

22 березня о 14:00 запрошуємо на безкоштовний вебінар "Роботодавці та працівники в умовах воєнного стану". Реєстрація за посиланням.

LIGA360 - підтримка бізнесу в умовах воєнного стану. Дізнавайся оперативно про головне: НПА, новини й аналітика, відповіді на гарячі питання. Отримай доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини