Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Середній заробіток мобілізованого менше мінімальної зарплати: чи донараховувати ЄСВ

Реклама

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про мобілізацію та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігають місце роботи, посада і середній заробіток (ч. 3 ст. 119 КЗпП).

Доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, включають до додаткової зарплати. Вона становить базу нарахування ЄСВ.

Якщо ж база нарахування ЄВ не перевищує розмiру мiнiмальної зарплати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, суму ЄСВ розраховують як добуток розмiру мiнiмальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22% (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Тому, коли розмір середнього заробітку, нарахованого мобілізованому працівнику, дорівнює або перевищує розмір мінімальної зарплати, то ЄСВ нараховують на фактично нараховану суму.

Якщо розмір нарахованого середнього заробітку менший розміру мінімальної зарплати, то суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ (22%).

Джерело: повідомлення Головного управління ДПС у Волинській області.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини