Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси призначення та звільнення держслужбовців в період воєнного стану — НАДС

Реклама

На сайті НАДС розмістили відповіді на питання, які стосуються порядку призначення та звільнення в період воєнного стану.

Чи може керівник відмовити держслужбовцю у звільненні за власним бажанням, враховуючи воєнний стан?

Держслужбовець може звільнитися зі служби за власним бажанням, попередивши про це суб'єкта призначення у письмовій формі не пізніш як за 14 календарних днів до дня звільнення. Також держслужбовець може бути звільнений до закінчення двотижневого строку за взаємною домовленістю із суб'єктом призначення, якщо таке звільнення не перешкоджатиме належному виконанню обов'язків держорганом. До того ж суб'єкт призначення зобов'язаний звільнити держслужбовця у строк, визначений у поданій ним заяві, у випадках, передбачених законодавством про працю.

Тому керівник держслужби не може відмовити держслужбовцю у звільненні за власним бажанням.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Чи є обмеження щодо переведення на рівнозначну посаду держслужби в умовах дії воєнного стану?

Обмежень чи заборон на переведення на рівнозначну посаду держслужби в умовах дії воєнного стану законодавством не передбачено.

Тож переводять на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому самому чи іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), на загальних підставах.

Яким чином вручати попередження про звільнення, передбачене ч. 3 ст. 87 Закону України «Про державну службу», держслужбовцю, який працює дистанційно?

Передати попередження про наступне вивільнення відповідно до ст. 87 Закону держслужбовцю, який працює надомно, можна поштою, в тому числі з використанням інших засобів телекомунікаційного зв'язку.

До тексту попередження про наступне вивільнення рекомендують включити інформацію, що ненадання згоди на переведення на запропоновану посаду упродовж встановленого (щонайменше 30-денного) строку вважатиметься відмовою від такого переведення.

Зважаючи на ситуацію, яка наразі існує в країні, в НАДС уважають за доцільне пересвідчитись (зокрема, шляхом особистої комунікації), що держслужбовець дійсно ознайомлений з повідомленням про наступне вивільнення і з пропозицією іншої посади.

Чи можна вважати відсутність зворотного зв'язку від працівника на попередження про його звільнення відмовою від переведення на запропоновану посаду, а якщо ні - то яким чином підтверджувати отримання від працівника відмови від переведення на запропоновану посаду?

Враховуючи заборону на переведення держслужбовця на іншу посаду без його згоди, то на думку НАДС, ненадання держслужбовцем, якого попереджено про наступне вивільнення, згоди на переведення на іншу посаду упродовж визначеного строку може вважатись відмовою від запропонованої посади.

В ст. 87 Закону передбачають мінімальний термін для попередження про наступне вивільнення, який становить 30 календарних днів до фактичного звільнення. Однак максимальний термін для такого попередження законодавством не встановлений.

Тому керівник держслужби не має обов'язку прийняти рішення про звільнення або переведення на іншу посаду держслужбовця, якому вручено відповідне попередження, в останній день 30-денного строку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини