Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронні трудові книжки: ПФУ змінив порядок та черговість надання відомостей

Реклама

ПФУ постановою Правління від 01.06.2022 р. № 8-3 затвердив зміни до Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затвердженого постановою правління ПФУ від 12.03.2021 р. № 11-1. Документ набуде чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування.

Відомості про трудову діяльність працівника, ФОП, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі подаються в будь-який період протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом № 1217 (10.06.2021 року), але з урахуванням першочергового подання та опрацювання відомостей про трудову діяльність осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 2 і менше років, та про трудову діяльність осіб за період до 1 липня 2000 року.

Слідкуй за змінами законодавства щодо дистанційної роботи, оплати праці чи звільнення працівників в умовах воєнного стану. Все потрібне для HR-фахівця й кадровика є у LIGA360. Замовляй сьогодні.

Відомості про трудову діяльність працівника подає до територіального органу ПФУ працівник особисто або через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов'язковим накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, працівник, страхувальник або представник страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження.

Через вебпортал електронних послуг ПФУ відомості подають в електронній формі у вигляді xml-файлу, а за періоди до 10.06.2021 року, - одним із таких способів:

- у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування;

- в оцифрованому вигляді - шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ, до якого додаються скановані копії документів, на підставі яких створюється запис.

Скановані копії виготовляють в кольоровому форматі з оригіналів трудової книжки та документів про стаж, мають містити всі сторінки трудової книжки, до яких внесено записи.

Відомості про трудову діяльність працівника подаються одноразово. Повторно подають відомості про трудову діяльність у випадку виправлення записів у разі виявлення неправильного чи неточного запису про періоди роботи за періоди страхового стажу після 1 липня 2000 року або створення неправильного чи неточного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ. При повторному поданні відомостей про трудову діяльність подаються титульна сторінка та сторінки зі змінами.

За відсутності в реєстрі застрахованих осіб відомостей про прийняття на роботу, переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання тощо страхувальник подає такі відомості через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов'язковим накладанням електронного підпису, страхувальник або представник страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження, шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника.

Де підприємцю шукати актуальну інформацію? Усе необхідне знайдеш у рішенні LIGA360:Підприємець. Новини, аналітика, онлайн-звітність, форми та бланки. Більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини