Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС заблокувала податкову накладну із помилками в обов’язкових реквізитах: алгоритм дій платника ПДВ

Реклама

Податківці відповідають, чи подавати пояснення та копії документів для розгляду питання прийняття податковим органом рішення про реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, в обов'язкових реквізитах яких допущено помилку, якщо їх реєстрацію зупинено, та чи можливо відкликати таку ПН/РК з ЄРПН.

У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН податковий орган упродовж операційного дня надсилає (в електронній формі у текстовому форматі) в автоматичному режимі платнику податку квитанцію про зупинення реєстрації ПН/РК, яка є підтвердженням зупинення такої реєстрації.

В квитанції про «блокування» ПН/РК зазначають, зокрема пропозицію щодо надання платником податку пояснень та копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації.

При зупиненні реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у яких допущена помилка в обов'язкових реквізитах, первинні документи щодо постачання товарів/послуг, зазначених у такій ПН або первинні документи, які передбачають необхідність складання РК відсутні, тому для розгляду питання прийняття податковим органом рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН платник податків може подати лише письмові пояснення.

При цьому Порядком № 520 визначено право, а не обов'язок платника податків надавати документи, з метою розгляду питання прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

Тому, зважаючи на норми Порядку № 520 та п. 44.1 ПКУ, платник податку може не подавати пояснень та копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття податковим органом рішення про реєстрацію в ЄРПН помилково складених ПН/РК.

Водночас чинне законодавство не передбачає відкликання з ЄРПН ПН/РК, реєстрація яких зупинена.

Отримай максимум робочих інструментів й аналітики, слідкуй за змінами воєнного стану, та користуйся професійними сервісами для бухгалтерів. Дізнайся про LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини