Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподатковуються лікарняні, виплачені підприємцю у 2023 році Пенсійним фондом

18 січня 2023, 16:30
2046
0
Автор:
Реклама

Доходом ФОП є доходи, отримані виключно від здійснення підприємницької діяльності. Якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.

До складу доходу ФОП - платника єдиного податку, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Отже, як зазначають контролери, допомога по тимчасовій непрацездатності нарахована (виплачена) ФОП від ПФУ є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а ПФУ є податковим агентом щодо такого доходу.

При цьому сума допомоги по тимчасовій непрацездатності нарахована (виплачена) ФОП відображається податковим агентом у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу - «127».

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Зміни та нововведення щодо подання податкової звітності у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини